Zdroj přínosných živin, minerálů a vitamínů si můžete zajistit i u vás doma. Je to jednodušší, než si myslíte. Stačí vám k tomu jen chuť to zkusit. Nic víc nepotřebujete. Je libo pořádná porce zdraví z vašeho parapetu?
Klíčení je zdravé
Po mnoho generací lidé vědí, že největší sílu mají čerstvé rostliny, které jsou velmi mladé. Klíčky rostlin v sobě nesou informaci a sílu, kterou si z přírody můžete vzít také pro sebe. Mungo fazolky se řadí mezi nejpřínosnější potraviny, klíčení mungo je pak naprosto snadné. Na svém vlastním parapetu si tak vypěstujete důležitý zdroj vlákniny, bílkovin, ale také antioxidantů. Prospějete tak celému organismu a dokonale nastartujete své tělo na blížící se jaro. Jak na to?
Stačí miska nebo talířek
Základem úspěšného klíčení je pravidelnost. Dvakrát denně – tedy vždy ráno a večer – prolejte klíčenou rostlinu vodou. Poté ji umístěte přímo v misce nebo hlubokém talíři na okenní parapet, aby měla přístup ke slunečním paprskům. A zázrak je na světě! O vše ostatní už se totiž postará příroda.
Proplachujte vodou
Do misky nebo talířku tedy vložte naklíčenou potravinu, a prolejte ji vodou. Pro první noc můžete potravinu nechat ve vodě ponořenou celou, proces klíčení tím urychlíte. Poté si již nachystejte sítko a ráno vodu slejte. Pod proudem vody propláchněte naklíčenou potravinu a opět položte zpět do misky nebo na talířek.
Můžete i častěji
Když budete doma, na propláchnutí klíčené dobroty se můžete podívat klidně i častěji. Obecně platí, že byste proudem vody měli umýt celou potravinu, a především pak talířek ničím nezakrývat. Proudění vzduchu a vlhkost je skvělá kombinace! Již po třech dnech budou klíčky připraveny ke konzumaci.
Hurá! Právě jste si vypěstovali své první zdravé klíčky. Můžete si je dát k snědku například jako svačinku k večernímu televiznímu nebo knižnímu posezení.